Welke sensoren heeft een weerstation?

Op WeerstationInfo reviewen we weerstations van allerlei merken. Tegelijkertijd bieden we een boel handige informatie over het hebben en kiezen van een weerstation. Daartussen zit ook informatie over weerstations zelf.

Van onze bezoekers kregen we de vraag: Welke sensoren heeft een weerstation?

In deze post geven we een kort en bondig maar informatief overzicht van de sensoren die meestal op een weerstation zitten.

Een galileothermometer. Licentie: public domain / publiek domein.

Thermometer

Nederlanders zijn verzot op het praten over de temperatuur.

Praktisch ieder weerstation dat te koop is, is dan ook uitgerust met een thermometer. Vaak gaat het om een thermometer die in het scherm van het weerstation gebouwd zit voor het meten van de temperatuur binnenshuis. Tegelijkertijd wordt er vrijwel altijd een extra sensor voor buiten meegeleverd, die de temperatuur buitenshuis meet.

Er bestaan verschillende typen thermometers. Vooral de analoge zijn erg mooi. Zo heb je de kwikthermometer, de Six-Bellani-thermometer, de Galileithermometer – en nog een heleboel soorten extra!

Het wipwapmechanisme van een ‘klap’-regenmeter. Licentie: public domain.

Regenmeter

Het tweede favoriete onderwerp van de Nederlander is regen. Het regent vaak of teveel, of te weinig.

Wist je dat er verschillende soorten regenmeters bestaan?

De meest gangbare is de zogeheten wipwap-regenmeter. In dat geval zit er een klapmechanisme in een soort ‘tonnetje’ verwerkt dat een elektrisch signaal genereert. Het weerstation binnen weet dan dat er weer regen is gevallen.

Maar er zijn ook nog een boel andere soorten regenmeters…

Een windvaan met ingebouwde snelheidsmeter. De wind waait van rechts naar links: het grootste oppervlak zit namelijk links. Fotograaf: NSSL/NOAA, licentie: publiek domein.

Windmeter

De wind is ook een redelijk favoriet onderwerp. Dan heb je weer tegenwind, of juist de wind mee. En bij storm gaan Nederlanders graag naar het strand om te ervaren wat de wind met je haren doet!

De windmeter moet eigenlijk gesplitst worden in twee typen meters: de windvaan voor het meten van de windrichting en de anemometer voor het meten van de windsnelheid.

Hoewel de windvaan in verschillende vormen en maten (van pijl tot haan) bestaat, is het principe redelijk rechttoe-rechtaan. Je leest er meer over in het artikel dat je hieronder ziet staan.

De anemometer echter is niet zo straight forward. Er bestaan verschillende typen. Zo heb je een anemometer die werkt op basis van cupjes, halve pingpongballetjes die door de wind worden aangedreven. Zo is er ook een schoepenrad of zelfs een windmeter die werkt met ultrasoon geluid.

De meeste weerstations voor in de achtertuin zijn voorzien van een cupjes-windmeter of een schoepenrad.

Een stormglas. Auteur: ReneBNRW, licentie: CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication

Barometer

De luchtdruk geeft aan of we te maken hebben met een hoge- of lagedrukgebied of juist met een overgangszone tussen beiden. Storm gaat meestal gepaard met een lage luchtdruk en mooi weer met een hoge.

Veel weerstations zijn uitgerust met een barometer, een instrument dat de luchtdruk kan meten. De barometer zit meestal verwerkt in het scherm van het weerstation.

De elektrische barometers voor in het weerstation zijn redelijk saai. Maar de analoge zijn wel heel gaaf! Zo heb je het donderglas, waarbij je bij heel slecht weer soms moet schoonmaken. Of het stormglas, waar je mooie kristallen te zien krijgt. De kwikbarometer en de barograaf zijn ook mooie instrumenten.

De haarhygrometer die gebruikt wordt op het weerstation in Roodeschool (Groningen). De atmosfeer is erg droog. Foto: Jannes Wiersema

Hygrometer

Als het benauwd is, zit er meestal veel waterdamp in de lucht opgelost. Bij heet zomerweer waarbij de wind uit het oosten komt waaien, of bij ijskoud winterweer met eenzelfde windrichting, zit er veel minder waterdamp in de lucht.

De luchtvochtigheidsgraad is de grootheid waarin deze vochtigheid kan worden uitgedrukt. Hij kan met een hygrometer worden gemeten.

Er bestaan verschillende hygrometers. Net als bij de barometer zijn de meeste elektrische die in moderne weerstations zitten nogal saai, maar vooral de analoge zijn het schrijven waard! Zo heb je zelfs hygrometers die een menselijke of dierlijke haar gebruiken…

UV-meter

Tot slot word je regelmatig gewaarschuwd over de zonkracht. Door te veel zon op je huid kun je namelijk verbranden, en in de zomer gaat dat sneller dan in de winter.

Dat heeft alles te maken met de kracht van de ultraviolette straling (uv-licht) die door de zon wordt uitgestraald.

Meteorologen wereldwijd hebben vervolgens een schaal ontwikkeld die de uv-index wordt genoemd, op basis waarvan je kunt bepalen hoe lang je onbeschermd in de zon kunt zitten.

Een uv-meter kan vervolgens worden gebruikt om de zonkracht te meten. In sommige weerstations, ook die voor in de achtertuin, zit hij ingebouwd!

Conclusie

We hopen dat je dankzij ons artikel wat meer op de hoogte bent van de verschillende sensoren die in jouw weerstation kunnen zitten. Ben je op zoek naar een weerstation? Kijk dan even goed naar welke sensoren jij écht belangrijk vindt.

Het zou zonde zijn als je een weerstation koopt dat uiteindelijk toch niet aan je verwachtingen voldoet!

Kijk ook gerust eens verder rond op onze site, waar we verschillende weerstations van onze beoordeling voorzien. Heb je daarna nog vragen? Of nu al? Schroom dan niet om een reactie achter te laten. Je kunt ons bereiken via het reactieformulier hieronder!

Bedankt voor het delen

Wat vind je van dit artikel? Laat je reactie achter!

We nodigen je uit om de positieve en negatieve punten te noemen. Een onderdeel van onze partner Bliksemdetectie.nl