Spinnen en je regenmeter/windmeter

De herfst komt er langzamerhand weer aan. Dat levert mooie plaatjes op, met al die rood-/oranje-/geelgekleurde bomen, maar voor de bezitter van een weerstation kleven er ook nadelen aan dit schouwspel. Het wordt namelijk langzamerhand kouder. Allerlei insecten zoeken dan een warmer plekje op.

Regenmeters en windmeters zijn dan geliefde schuilplaatsen om een beetje de kou te doorstaan.

Maar voor de weerliefhebber is dat natuurlijk hartstikke vervelend.

In dit artikel beschrijven we een aantal tips en tricks om je weerstation spinvrij te houden.

Hoe komen ze er terecht?

Spinnen zijn typische herfstinsecten. Tijdens het voorjaar en in de zomer zijn de meeste spinnen nog jong, dus zie je ze niet echt. Naarmate het jaar vordert zijn de spinnen echter volwassen, dus in de herfst komen ze ineens massaal tevoorschijn. Hoewel het er in absolute zin dus niet meer zijn, lijkt het alsof er ineens een grote hoeveelheid spinnen is ontstaan 🙂

In de windmeter: de windmeter biedt een mooie rustplek voor een spin. Het kan zijn dat een spin een web maakt tussen de cupjes (de halve pingpongballetjes) van je windmeter. Ook kan het soms gebeuren (zo vertelde een collega wiens windmeter stilstond) dat een spin letterlijk in je windmeter kruipt. Het gevolg is in beide gevallen dat de windmeter stopt met draaien, of dat de windvaan één richting uit blijft staan. Dan wordt het tijd om de spin te verjagen.

In de regenmeter: aan de bovenkant en de onderkant van de regenmeter zitten gaatjes om enerzijds de regen naar binnen te laten en anderzijds de geregistreerde regen weer te laten ontsnappen. Dit zijn natuurlijk de perfecte plaatsen voor een spin om naar binnen te gaan. Veel weerliefhebbers en bezitters van een weerstation melden dan in de herfst ook dat er een spin in hun regenmeter zit. Die moet er uiteindelijk toch echt uit. Hieronder beschrijven we een aantal methoden om de spin weer weg te krijgen – en om te voorkomen dat er nieuwe spinnen in je regenmeter terecht komen.

De effecten

Als je eenmaal last hebt van een insect in je sensor, dan kun je een aantal leuke effecten tegemoet zien. Dit is wat de meeste weerliefhebbers/bezitters van een weerstation rapporteren zodra ze een spin in de meter hebben zitten.

Windloosheid terwijl de bomen toch echt bewegen: je staat eerst maf te kijken. De batterijen van je weerstation of je windmeter zijn vaak niet leeg, omdat je dan een hele andere melding krijgt. Bij controle van de windmeter blijkt dan vaak wat de oorzaak is, en het gaat dan om een klein maar venijnig probleem(pje): een spin.

Bizarre hoeveelheden regen terwijl het droog is: hetzelfde verhaal, maar dan in de regenmeter. Als het weerstation ineens 1200 millimeter regen aangeeft (zoals gerapporteerd door één van onze collega’s toen hij vertelde over een spin in zijn regenmeter), terwijl het toch echt droog is buiten, dan raden we je aan om je regenmeter eens van binnen te bekijken. Een regenmeter werkt namelijk met een klapmechanisme: als het gewicht voldoende is toegenomen, klapt het bakje om. Aan het weerstation wordt dan een regenmeting doorgegeven. Op het moment dat een spin lekker aan het bewegen is in je regenmeter, klapt ‘ie regelmatig, waardoor er ineens een zondvloed valt zonder dat het regent 🙂

Weinig effect op de temperatuursensor. Het kan natuurlijk ook gebeuren dat een insect zoals een spin in je weerhut kruipt. Het effect op de temperatuurmeting is dan minimaal. Toch is het misschien verstandig om bij een controle ook je weerhut van binnen te bekijken. Het kan nooit kwaad om je sensoren goed op orde te houden.

Hoe krijg je ze weg?

Veelvuldig controleren: een optie die eigenlijk geen rocket science is. De meeste weeramateurs zetten regelmatig de ladder tegen de mast van de windmeter aan om te kijken of er een spin in zit. Of schroeven het kapje van de regenmeter los om het klapmechanisme te controleren. Soms geeft het weerstation zelf al een indicatie dat er iets mis is, bijvoorbeeld door op winderige dagen een windsnelheid van 0 kilometer per uur te tonen. Of juist door een enorme hoeveelheid regen waar te nemen (terwijl jij als bezitter je afvraagt waarom je buiten geen overstroming ziet).

In dat opzicht is een weerstation net zo’n beetje als een auto: een trouw apparaat dat zo nu en dan toch wat liefde nodig heeft, anders doet ‘ie het niet meer.

Hoe vaak je moet controleren hangt van je tolerantie voor foutgevoeligheid af. Veel weeramateurs checken één keer per week de windmeter en de regenmeter op de aanwezigheid van spinnen. Sommige weeramateurs controleren de sensoren slechts één keer per maand, andere juist wanneer er een foute meting wordt geobserveerd. Een paar checken zelfs dagelijks de sensoren. Ons advies is om zo vaak te controleren als jij nodig vindt. Veelvuldig controleren en de sensoren schoonmaken vinden wij eigenlijk de beste optie, omdat deze de minste schade aan het milieu berokkent. Probeer dan waar mogelijk wel het spinnetje levend uit te zetten 🙂

De regenmeter beschermen met gaas: eigenlijk ook een hele simpele en milieuvriendelijke optie. De benodigdheden zijn een theefilter, een metaalschaar en bevestigingsmateriaal voor onder de regenmeter. Als je het gaas van de theefilter losknipt en onder de regenmeter monteert, dan kunnen er geen spinnen meer naar binnen – terwijl het water nog wel naar buiten kan. Controleer voordat je dit onderneemt of de regenmeter niet al een spinnenbeveiliging bevat aan de onderkant. Dubbel werk zou zonde zijn…

Een zeef in de regenmeter: als je de diameter van je regenmeter weet, dan kun je een zeef kopen en die in de regenmeter bevestigen. Veel weerstations leveren standaard een zeef mee om blaadjes en spinnen tegen te gaan. Ook een zeef is een milieuvriendelijke optie. Wel moet je regelmatig controleren of de zeef niet vol ligt met blaadjes; het is dus niet een 100% arbeidsvrije optie.

(Maar kom nou, wat is nou even de zeef leeghalen 🙂 )

Vooral niet doen: spinnenverdelger/-spray gebruiken. Van onze collega’s horen we vaak dat het gebruiken van spinnenspray een mogelijkheid is om de wind- en regenmeter spinnenvrij te krijgen. Wij vinden het gebruik van dit soort middelen eigenlijk geen goed idee.

  • Schadelijk voor het milieu: hoewel een beetje idealistisch is het gebruik van dergelijke middelen schadelijk voor het milieu. De meeste spinnenverdelgers zijn namelijk niet op natuurlijke basis gemaakt en dat levert milieuschade op. Maar er is meer, voor de mensen die desondanks graag een middel willen gebruiken:
  • Het beschadigt de sensoren: dergelijke ongediertemiddelen bestaan uit sterk oppervlakteactieve stoffen. Dat betekent dat ze niet alleen de spinnen verjagen of doden, maar ook een interactie aangaan met de stof waar het opgespoten wordt. In het geval van sensoren voor een weerstation gaat het dan bijna altijd om kunststof, dat vaak niet bestand is tegen dergelijke middelen. Het kan, vooral bij gebruik op de lange termijn, schadelijk voor de sensoren zijn om spinnenverdelger/spinnenspray te gebruiken. Niemand wil immers gaatjes in het kantelmechanisme van zijn of haar regenmeter hebben…
  • Nog vervelender: het beschadigt de elektronica. De stoffen zijn op lange termijn destructief voor de kunststof onderdelen van de wind- en regensensor, maar op de korte termijn kunnen ze de elektronica beschadigen. Een meting wordt namelijk met een ‘printed circuit board’ (pcb, een printplaatje) doorgestuurd naar het weerstation binnen. Elektronica is erg gevoelig voor insectensprays en het kan dan zomaar zijn dat je je regen- of windmeter weg kunt gooien.
  • De werkzaamheid is twijfelachtig: we hebben de proef op de som genomen en gekeken naar een boel reviews van de in Nederland veelgebruikte spinnenverdelgers. Kijk zelf ook maar eens rond – je gaat hetzelfde resultaat aantreffen. Veelvuldig lezen we dat het product niet goed werkt, of maar heel even, waarna spinnen binnen de kortste keren weer terug zijn. Je kunt je dan afvragen of het het waard is om een spinnenverdelger te gebruiken, vooral gezien de hierboven genoemde redenen.
  • Het hebben van een weerstation kost gewoon tijd: en dat is een statement waar lang niet iedereen het mee eens is. En dat begrijp ik ook wel. In mijn mening is het bezitten van een weerstation echter onderdeel van een hobby of interesse, en die kosten nu eenmaal tijd. Het regelmatig bekijken van de sensoren kan juist een leuke nieuwe dimensie geven aan het bezitten van een weerstation. En daar hoort een paar minuten in een weekend (bijvoorbeeld) toch wel bij… 🙂

Hopelijk is je wind- en regenmeter zo weer een tijdje spinvrij!

Heb jij nog meer tips en tricks voor het spinnenvrij houden van je sensoren? Laat het hieronder vooral weten door een reactie te schrijven!

Bedankt voor het delen

Wat vind je van dit artikel? Laat je reactie achter!

We nodigen je uit om de positieve en negatieve punten te noemen. Een onderdeel van onze partner Bliksemdetectie.nl